Dewereldismooi Plopsa

Huisdieren

Huisdieren maken ons gelukkiger. Ze zorgen er onder andere voor dat men minder stress ervaart en ze verbeteren de mentale gezondheid. Dit geldt voor zowel kinderen als voor ouderen. Maar welke voordelen zitten er nu nog meer aan het hebben van een huisdier?  

Hoe maken huisdieren gelukkig?

Huisdieren zorgen er op verschillende manieren voor dat men gezonder en gelukkiger door het leven gaat. 

 • Actiever
  Een huisdier heeft behoefte aan de nodige aandacht en verzorging. Hierdoor zal je als baasje actiever zijn. Zo zal je een hond minimaal drie keer per dag uit moeten laten. De toename in beweging zorgt ervoor dat de kans op overgewicht kleiner wordt en bovendien verbetert het de conditie van de hart- en bloedvaten. 
 • Socialer
  Het hebben van een huisdier zorgt ervoor dat het gezelliger wordt in huis. Ook zal je buitenshuis meer sociale contacten opbouwen en onderhouden. Met name oudere mensen zullen sneller contact leggen met buurtbewoners en andere baasjes die op dezelfde tijdstippen hun dier uitlaten. 
 • Verbeterde mentale gezondheid
  Wanneer je je huisdier aait of knuffelt, komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit stofje werkt stress verlagend en zorgt voor een rustgevend en gelukkig gevoel. Bovendien zorgt oxytocine voor een verlaging van de bloeddruk en de hartslag wat de hart- en bloedvaten positief beïnvloed. 
  Het hebben van een huisdier zorgt ervoor dat mensen zich minder angstig, eenzaam en depressief voelen. Het zorgen voor een dier geeft namelijk een gevoel van voldoening en zelfverzekerdheid. 
 • In goede en slechte tijden
  Het grootste gedeelte van de huisdieren zijn gezelschapsdieren. Denk aan een kat, een hond, een konijn en andere knaagdieren. De dieren willen graag knuffelen en spelen. Ze zijn altijd blij en enthousiast en zijn ontzettend trouw. Bovendien zijn honden erg goed in het aanvoelen van emoties. Zij zullen je dan ook troosten wanneer zij merken dat je verdrietig bent.

Huisdieren en je fysieke gezondheid

Naast de voordelen die hierboven genoemd zijn, hebben huisdieren een positieve invloed op de fysieke gezondheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat kinderen die in een omgeving met honden en katten zijn opgegroeid minder snel last hebben van astma en andere allergieën. Ook kunnen huisdieren nuttig zijn in geval van kinderen met ADHD of autisme. Niet alleen jonge kinderen worden positief beïnvloed door huisdieren, ook ouderen hebben er baat bij om een huisdier te nemen. Huisdieren zorgen ervoor dat ouderen langer zelfstandig blijven en voldoende beweging krijgen. 

Terug naar Wonen
Slagharen pretpark
Bekijk ook: