Dewereldismooi Plopsa

Melanomen: de meest ernstige vorm van huidkanker

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Hoewel melanoom de minst voorkomende vorm van huidkanker is, is het wel de meest ernstige en dodelijke. Vroege detectie en behandeling zijn cruciaal voor een gunstige prognose voor je gezondheid.

Oorzaken en risicofactoren

Melanoom ontstaat door DNA-schade aan melanocyten, vaak veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolet (UV) licht van de zon of zonnebanken. Deze schade leidt tot mutaties die de normale controle over celgroei verliezen, wat resulteert in ongecontroleerde celgroei en tumorvorming. Belangrijke risicofactoren voor melanoom zijn:

 • UV-blootstelling: Langdurige blootstelling aan UV-stralen, vooral zonnebrand in de jeugd, verhoogt het risico aanzienlijk.
 • Huidtype: Mensen met een lichte huid, sproeten en rood of blond haar hebben een hoger risico.
 • Familiegeschiedenis: Een familiegeschiedenis van melanoom verhoogt de kans op de ziekte.
 • Atypische moedervlekken: Het hebben van meerdere ongewone of grote moedervlekken kan een risicofactor zijn.

Diagnostische methoden

Vroege detectie van melanoom is essentieel voor een effectieve behandeling. Dermatologen gebruiken verschillende methoden om melanoom te diagnosticeren:

 • Huidonderzoek: Een visuele inspectie van de huid, vaak met behulp van een dermatoscoop om verdachte moedervlekken beter te bekijken.
 • Biopsie: Verwijdering van een klein stukje weefsel uit de verdachte moedervlek om onder een microscoop te onderzoeken.
 • Beeldvorming: Bij vermoeden van verspreiding kunnen MRI, CT-scans of PET-scans worden gebruikt om uitzaaiingen op te sporen.

Behandelingsopties

De behandeling van melanoom hangt af van het stadium en de locatie van de kanker, evenals de algemene gezondheid van de patiënt. Bij optimumclinics.nl kan je bijvoorbeeld terecht om te kijken welke behandeling het beste past. Veelgebruikte behandelingen zijn:

 • Chirurgie: De primaire behandeling voor melanoom is chirurgische verwijdering van de tumor en een marge van gezonde huid eromheen.
 • Immunotherapie: Gebruik van medicijnen om het immuunsysteem te stimuleren in de strijd tegen kanker. Voorbeelden zijn checkpointremmers zoals pembrolizumab en nivolumab.
 • Doelgerichte therapie: Medicijnen die zich richten op specifieke genetische mutaties in melanoomcellen, zoals BRAF-remmers (vemurafenib, dabrafenib) en MEK-remmers (trametinib).
 • Chemotherapie: Hoewel minder effectief dan andere behandelingen, kan chemotherapie soms worden gebruikt bij gevorderde melanoom.
 • Radiotherapie: Straling kan worden gebruikt om kankercellen te doden, vooral als de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.

Melanoom is een ernstige en potentieel dodelijke vorm van huidkanker die vroegtijdige detectie en behandeling vereist. Dermatologen spelen een belangrijke rol bij het screenen, diagnosticeren en behandelen van melanoom. Door bewustzijn te vergroten en risicofactoren te beheersen, kan de impact van deze ziekte worden verminderd. Regelmatige huidcontroles en bescherming tegen UV-straling zijn cruciaal voor de preventie van melanoom. Of het nu gaat om het herkennen van vroege symptomen of het ondergaan van geavanceerde behandelingen, de strijd tegen melanoom is een voortdurende inspanning die de levenskwaliteit en overleving van patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

Terug naar Gezondheid
Slagharen pretpark
Bekijk ook: