Dewereldismooi Plopsa

Wat is schurft en wat kun je ertegen doen?

Schurft is een hele besmettelijke huidaandoening. De veroorzaker is een klein beestje van slechts een halve millimeter genaamd de schurftmijt. Je kunt hem met het blote oog niet eens zien maar het lijkt een beetje op een spinnetje. Dit kleine spinachtige beestje kan hele vervelende klachten veroorzaken.

De schurftmijt graaft kleine tunneltjes in de huid. In die tunneltjes legt de mijt eitjes waaruit weer nieuwe schurftmijten ontstaan. Schurft, ook wel scabiës genoemd, veroorzaakt enorme jeuk. Zonder behandeling zal de jeuk blijven toenemen. Deze jeuk is namelijk een allergische reactie op niet alleen de mijt zelf maar ook de eitjes en de uitwerpselen van de schurftmijt.

Schurft is ontzettend besmettelijk. Gelukkig wordt het niet overgedragen door vluchtig contact zoals handen schudden of een snelle knuffel. Om iemand te besmetten met schurft moet er langdurig en intensief huidcontact te zijn geweest van minimaal 15 minuten. Ook het gebruiken van beddengoed of kleding van iemand die schurft heeft kan zorgen voor een besmetting.

Taboe

Er rust nog steeds een taboe op het hebben van schurft. Men gaat er vaak vanuit dat iemand slechte hygiëne heeft of veel wisselende contacten op seksueel gebied. Slechte hygiëne en veel intensief huidcontact verhogen de kans op schurft weliswaar behoorlijk maar iedereen kan het krijgen. Aangezien het aantal besmettingen met schurft explosief toeneemt en alleen goede behandeling en voorlichting dit kunnen remmen, is het van belang om dit taboe te doorbreken. Heb je het vermoeden dat je schurft hebt opgelopen? Neem dan direct contact op met een arts en volg een eventuele behandeling nauwkeurig op.

Wat kun je doen tegen schurft?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in het geval van schurft. In de meeste gevallen is het eigenlijk gewoon pech hebben wanneer je het oploopt. Je hoeft je er niet voor te schamen. Wel zijn er een aantal tips om de kans op schurft zo klein mogelijk te houden:

  • Gebruik zo veel mogelijk je eigen beddengoed en kleding
  • Wanneer je wel kleding of beddengoed van een ander wil gebruiken, was dit dan grondig voor gebruik
  • Kom je in contact met iemand met schurft? Zorg dan dat er geen intensief huidcontact voor langer dan 15 minuten plaatsvindt
  • Neem de standaard hygiëne regels in acht zoals regelmatig je handen wassen
  • Werk je in de zorg en verzorg je mensen die mogelijk schurft hebben? Zorg dan voor goede bescherming zoals handschoenen

Behandeling

Bovenstaande tips verkleinen de kans op schurft aanzienlijk maar volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Wanneer je toch het vermoeden hebt dat je schurft hebt dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts. Snelle behandeling zorgt er niet allen voor dat de klachten zich niet nog veel verder ontwikkelen en er minder mijten zijn om te moeten bestrijden maar het zorgt er ook voor dat je minder andere mensen kunt besmetten.
Een dermatoloog kan vaststellen of er inderdaad sprake is van schurft. Dit kan door huidschilfers onder de microscoop te bekijken of met een sterk vergrootglas de huid te bekijken. Wanneer er sprake is van schurft wordt er direct een behandeling gestart. Hierbij is het van groot belang om deze behandeling goed op te volgen. Deze behandeling bestaat uit een creme die zeer zorgvuldig gesmeerd moet worden. Soms wordt hier nog een kuur met tabletten aan toegevoegd. Naast deze medicamenteuze behandeling is het belangrijk om de mensen waarmee je langer dan 15 minuten in contact bent geweest ook in te lichten. Zij zijn mogelijk ook besmet en moeten behandeld worden. Ook is het belangrijk om gebruikt beddengoed en gedragen kleding zorgvuldig te wassen op minimaal 50 graden. Kan dit niet? Dan kunnen deze spullen in een gesloten plastic zak worden gedaan voor minimaal drie dagen.

Terug naar Gezondheid
Slagharen pretpark
Bekijk ook: