Dewereldismooi Plopsa

Eten waar je gelukkig van wordt

Om echt gelukkig te worden is er vaak niet veel nodig. Want soms bevindt geluk zich gewoon op ons bord. De een wordt helemaal happy van een lekkere verse pizza en de ander kun je wakker maken voor een heerlijke salade. Iedereen heeft een andere definitie van het begrip: geluk. Maar wist je dat ons lichaam de gelukshormonen: serotonine en dopamine kan aanmaken? Deze zorgen voor ons geluksgevoel.

Aanmaken gelukshormoon

Wist je dat bepaalde voeding kan zorgen voor de aanmaak van serotonine en dopamine? Bananen, noten & zaden, asperges, cacao, spinazie, snijbieten, zalm, rood fruit en ijsjes helpen bij de aanmaak van deze gelukshormonen. Zit je in een dipje? Ga dan voor een heerlijke chocoladereep, de chocolade geeft de stoffen dopamine en endorfine af. De hoeveelheid van deze stoffen in chocolade is gering maar het is bewezen dat je er echt gelukkiger van wordt! Wist je dat pure chocolade helemaal niet zo ongezond is? Wel met mate natuurlijk. Ga je liever voor een volledige maaltijd? Wat dacht je van gebakken zalm met asperges en hollandaisesaus. Vette vis is rijk aan vetstoffen, het is bewezen dat deze vetstoffen een positieve invloed hebben op ons humeur.

Voedingsmiddelen met veel eiwitten als vlees, vis, groenten, peulvruchten, bonen, noten en zuivelproducten stimuleren de aanmaak van dopamine. Deze bouwstoffen geven je lichaam energie. De aanmaak van serotonine wordt gestimuleerd door omega 3. Omega 3 kun je vinden in vette vis bijvoorbeeld haring, zalm of kabeljauw.

Comfort food

Heb je vandaag een dipje, liefdesverdriet of ben je niet helemaal fit? Gun jezelf dan een lekker verwenmomentje met comfort food. Je haalt het eigenlijk al uit de naam, maar comfort food is voeding waar je blij van wordt. Vaak bevatten deze gerechten veel calorieën en een hoog koolhydraatgehalte, maar ach moet kunnen toch! Fan van pasta? Ga voor strascinati met pesto, groene asperges met penne of mihoen met garnalen. Wanneer je toch liever iets anders wilt kun je gaan voor een homemade cheeseburger met frietjes, mexicaanse tortilla soep of enchilada’s met gehakt en groenten. Heerlijk eten waar je niet uren voor in de keuken hoeft te staan maar waar je wel mega gelukkig van wordt!

         >> Tip: gelukkig worden door anderen te helpen doe je zo <<

Eet jezelf gelukkig

Geluk is bij iedereen anders, jij wordt misschien heel gelukkig van een cheeseburger met een frietje waar de ander ziels ongelukkig van wordt en liever voor kip met rijst gaat. Benieuwd welke soorten voeding of voedingsstoffen invloed hebben op jouw geluksgevoel? Probeer voor jezelf een voedingsdagboek bij te houden en noteer voor jezelf de pieken en dalen. Zo kom je er achter welke soorten voeding voor jou werken en welke totaal niet. Want dit is natuurlijk per persoon verschillend. Ik wens je veel geluk!

Terug naar Gezondheid
Slagharen pretpark
Bekijk ook: